Interview Laura Kamer

INTERVIEW LAURA KAMER

Laura Kamer, masterstudente Arbeid & Onderneming aan de UvA, nam in mei 2019 deel aan het Houthoff Café. Volgens Laura is het Houthoff Café "een korte kennismaking (slechts twee uurtjes), maar toch genoeg om een eerste indruk van de sfeer en de mensen van Houthoff te krijgen. Na het Houthoff Café ging het bovendien snel", aldus Laura. Inmiddels heeft ze een student-stage gelopen op de praktijkgroep Real Estate Transactions in Amsterdam.

WAAROM GAF JE JE OP VOOR HET HOUTHOFF CAFÉ?

Naar aanleiding van vrienden die met Houthoff kennis hadden gemaakt, maar ik wilde eerst zelf van de sfeer proeven voordat ik zou solliciteren voor een stageplek. Ik had eigenlijk geen specifieke vragen, maar wilde vooral weten 'hoe de mensen zouden zijn' en 'hoe ze met elkaar en studenten om zouden gaan'. Ik dacht 'als ik hier geen goede sfeer ervaar, dan wil ik eigenlijk niet voor dit kantoor solliciteren'. En anders natuurlijk wel!

KWAM JE VOLDOENDE TE WETEN OVER HET KANTOOR EN DE SFEER?

Het Houthoff Café is natuurlijk maar een kort kennismakingsmoment (zo'n twee uur), maar dat is toch genoeg om een eerste indruk te krijgen van het kantoor. Het was bovendien niet ongemakkelijk en je werd niet aan je lot overgelaten om er wat van te maken. Iedereen kon om de beurt een vraag stellen en als je geen vraag wist kon je de inspiratiekaarten gebruiken. Ik vond het goed dat de kantoorgenoten van Houthoff eerlijk antwoord gaven; ook als iemand een vraag stelde over de werktijden of over de werksfeer. Er werd niet om deze vragen heen gepraat.

EN HOE WAS HET?

Leuk, want ik heb inmiddels student-stage gelopen bij Houthoff! Het viel me op dat ik de enige student uit Amsterdam was. Dit laat ook weer hoeveel rechtenstudenten er in Nederland zijn. Er waren lekkere gebakjes en na een kort voorstelrondje kon je vragen stellen. Zo kwam iedereen aan de beurt. En na het Houthoff Café is het snel gegaan!

KLOPT! JE heb inmiddels een STUDENT-STAGe afgerond. HOE IS DAT GEGAAN?

Ik heb eigenlijk dezelfde maand nog gesolliciteerd en de volgende dag hoorde ik al dat ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Dat vond ik fijn, vooral voor je planning. Je weet snel waar je aan toe bent en kan dan daarmee rekening houden. Met mijn student-stage wilde ik vooral Houthoff leren kennen. Dat was mijn prioriteit. Welke praktijkgroep maakte mij eigenlijk minder uit. Toen mij werd gezegd dat ik kon stagelopen op de transactiepraktijk van vastgoed (Real Estate Transactions) had ik daar eigenlijk niet zo'n duidelijk beeld van. Je krijgt namelijk vrijwel niets over vastgoed in de studie. Nu ben ik heel blij dat ik kennis heb gemaakt met Real Estate, want het is een ongelofelijk leuk team. Ik werd warm verwelkomd en heb het erg naar mijn zin gehad.

HOE ZIEN DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN student-STAGIAIRE BIJ HOUTHOFF ER ONGEVEER UIT?

In het begin word je een beetje in het diepe gegooid, maar dat is ook het beste. Je leert hiervan het meest en de kantoorgenoten zien dan ook gelijk wat je kan. Ik heb veel jurisprudentieonderzoek gedaan en algemene uitzoekklusjes over bepaalde wetsartikelen. Daarnaast heb ik veel conceptmails geschreven naar cliënten en werkte ik samen met iedereen van de praktijkgroep. Het werk is daardoor heel breed! Je krijgt genoeg verantwoordelijkheid en het werk is niet allemaal peanuts, maar het gaat gewoon goed denk ik.

HOE WORD JE BEGELEID?

Je hebt je begeleider vanuit de student-stagecommissie aan wie je vooral in begin veel hebt. Ik zat elke twee weken op een andere kamer waardoor je veel mensen goed leert kennen. Daarnaast kan je bij iedereen naar binnen wandelen voor vragen en klusjes. Ook bij de partner en de counsel. Het is sowieso een leuk team. Bij de lunch gaat het bovendien niet over werk, maar hebben we het ook over vrije tijd en gemeenschappelijke interesses. Je merkt hierdoor dat iedereen goed met elkaar omgaat. Dit vind ik heel fijn. 

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN JE STUDENT-STAGE?

Naast de sfeer in het team toch wel de events! Ik heb student-stage gelopen in een goede periode. Zo maakte ik eerst het Zomerfeest mee, daarna het teamuitje naar Mooie Boules en was ik ook bij de Kick Off in de Kanarie Club. Dat was allemaal heel leuk en hierdoor leer je ook kantoorbreed meer mensen van Houthoff kennen. Dit maakt de vrijdagmiddagborrel ook gezelliger!

WAT HOOP JE UIT JE STUDENT-STAGE TE HALEN?

Na mijn student-stage hoef ik alleen nog mijn scriptie af te ronden. Ik probeerde dit nog weleens in de avonduren te doen, maar dat is geen aanrader. Gelukkig heb ik nog de maanden november en december om de scriptie af te ronden. Het einde is dus in zicht! Daarna ga ik solliciteren. Dat ik de advocatuur in wil staat vast, maar ik weet nog niet bij welk kantoor ik wil werken. Daarom heb ik een student-stage bij Houthoff gelopen. Ik wil namelijk weten of ik bij Houthoff zou willen werken. En 'so far, so good'!

Wil jij net als Laura ook deelnemen aan een van onze Houthoff Cafés? Meld je dan aan via onze website.