Climate Change

De omgang met nieuwe of veranderende klimaatwetgeving is een constante uitdaging. Het heeft impact op het bedrijfsleven, ongeacht de sector waarin u werkzaam bent. Of u nu vragen heeft over aansprakelijkheidskwesties, financiering, mededingingsvraagstukken of veranderende bedrijfsmodellen; deze nieuwe (inter)nationale milieuwetgeving vereist specifieke juridische kennis en expertise. Ongeacht het rechtsgebied of de sector, wij hebben de specialisten om deze wetgeving te duiden, risico's te verkleinen en mogelijkheden te onderzoeken.

Houthoff in de Financial Times: 'Should company lawyers do more on climate risk?'
Samen met het Nederlands Genootschap voor Bedrijfsjuristen was Houthoff in 2019 de initiatiefnemer van een enquête voor bedrijfsjuristen over de gevolgen van klimaatverandering. De Financial Times schreef een artikel over het onderzoek waarin onder andere duidelijke wordt dat juridische afdelingen, ondanks de toenemende vraag naar antwoorden op klimaatverandering, niet voorbereid lijken te zijn op de risico's die deze verandering met zich meebrengt. Lees het artikel.

Podcasts

Podcastserie Catch-2020 | Marloes Brans
Hoe komen we duurzamer uit de coronacrisis? Aan ambities geen gebrek, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Marloes Brans, advocaat-partner en Head of Climate Change bij Houthoff, deelt in de podcast Catch-2020 haar visie op de unieke positie van Nederland in de klimaattransitie. "Nederland kan innovaties ontwikkelen waarmee wij de energietransitie op globaal niveau verder kunnen brengen."De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts en SoundCloud.

Podcastserie Catch-2020 | Annemarie Manger
Bij Tata Steel wordt hard gewerkt aan forse CO2-reducties en de coronacrisis versnelt dat proces. In 2050 moet de staalproducent klimaatneutraal zijn. In de tussentijd is staal hard nodig voor de energietransitie. Annemarie Manger, Director Sustainability & HSEQ bij Tata, legt in de podcast Catch-2020 uit hoe belangrijk staal is voor de energietransitie en hoe staal duurzaam geproduceerd wordt. "Zonder staal is er geen energietransitie. Hoe komen we anders aan windmolens, elektrische auto's of waterstoffabrieken?"De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts en SoundCloud.

News Updates

Financial Regulatory | Climate Change
Het omgaan met nieuwe of veranderende klimaatwetgeving is een voortdurende uitdaging voor alle aspecten van de bedrijfsvoering, inclusief de financiële regelgeving. In deze News Update worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering vanuit een Financial Regulatory perspectief belicht .

Financial Regulatory | Melding van incidenten, witwasbestrijding, duurzame financiering en meer
In deze News Update geven onze deskundigen op het gebied van financieel toezicht de meest recente informatie over secundaire regelgeving in verband met de Taxonomieverordening.

Zorg | Signed: Green Deal Duurzame Zorg
Meer dan 200 partijen – waaronder zorgaanbieders, overheden, branche- en koepelorganisaties en bedrijven – tekenden op 1 oktober 2020 de 'Green Deal Duurzame Zorg voor een gezonde toekomst'. In de zorg wordt door zorginstellingen veel energie, voedsel en grondstoffen gebruikt. Dit vormt een belasting voor het milieu en daarmee uiteindelijk weer voor de gezondheid. In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken om deze belasting te verminderen door het versnellen van de verduurzaming in de zorg.

Publicaties

Duurzaamheidsinitiatieven en het kartelverbod – wie is aan zet?
In de bijdrage in het tijdschrift Markt & Mededinging gaan Greetje van Heezik en Jori de Goffau in op de beperkte mogelijkheden die er zijn onder het kartelverbod voor ondernemingen die duurzaamheidsafspraken willen maken om definitieve rechtszekerheid te krijgen over de toelaatbaarheid van deze afspraken. Vervolgens doen de auteurs een aantal suggesties voor de inzet van bestaande en nieuwe instrumenten om tot aanvullende rechtszekerheid te komen en/of rechtsontwikkeling mogelijk te maken, zodat de totstandkoming van duurzaamheidssamenwerkingen maximaal wordt gestimuleerd.

Corporate Global Ladies Event 2019 Publicatie
Het Houthoff Global Corporate Ladies Event heeft haar eerste lustrum gevierd. Binnen één dag ontvingen we verspreid over Tokio, Singapore, Amsterdam, Brussel, Londen en New York 400 succesvolle corporate vrouwen. Met hen bespraken we een van de belangrijkste onderwerpen van vandaag: klimaatverandering. We hopen dat u inspiratie put uit de inzichten en best practices die met ons gedeeld zijn.

Bedrijfsjuristen Monitor 2019 | Climate change and the role of in the in-house counsel
In deze publicatie is onder andere te lezen hoe bedrijfsjuristen van Vattenfall, Siemens, KLM en ING tot de conclusie komen dat een sterke bedrijfsjurist anno 2019 meer ambitie moet tonen op het gebied van klimaatverandering.Climate change and its impact on the boardroom | key takeaways
In juni 2019 kwamen bestuurders uit tal van sectoren, milieuadvocaten en andere juridische specialisten samen om de uitdagingen en andere gevolgen van de klimaatverandering te bespreken tijdens Houthoff's summit 'Climate Change and its impact on the boardroom'. Meer informatie over de impact van klimaatverandering op bedrijfsvoering vindt u in onze publicatie 'Climate change and its impact on the boardroom | key takeaways'. Klik op onderstaande button om de publicatie te lezen.Houthoff Class Action Survey
We verwachten dat de Nederlandse rechtszaal steeds vaker het toneel zal zijn van internationale rechtszaken over de schade van klimaatverandering. We interviewden daarom vijfendertig experts uit acht landen over trends rond massaschadeclaims en bundelde deze interviews in een survey. Wilt u deze Survey ontvangen? Klik op onderstaande button.

Nederland zal steeds vaker het strijdtoneel zijn van internationale rechtszaken over de schade van klimaatverandering | Isabella Wijnberg in het Financieele Dagblad
Onze juristen verwachten dat de Nederlandse rechtszaal steeds vaker het strijdtoneel zal zijn internationale rechtszaken over de schade van klimaatverandering. Actiegroepen richten het vizier daarbij niet alleen maar op de overheid. Juist het bedrijfsleven zal vaker met claims te maken krijgen. Het Financieele Dagblad interviewde Isabella Wijnberg over deze trend.

Events

Om u te informeren over dit topic organiseerden wij diverse evenementen. 
    

  

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 69 18
+31 6 1496 9273
Albert Knigge

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Managing Partner
+31 20 605 65 62
+31 6 5184 5323
Kirsten Berger

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 61 73
+31 6 1296 7383
Greetje van Heezik

Key Contact

Brussel
Advocaat | Counsel
+32 2 507 98 10
+32 4 7586 8593