Privacy & Data Protection

Europese Commissie stelt een adequaatheidsbesluit vast voor Japan

News Update Privacy & Data Protection Januari 2019
15 januari 2019
25 januari 2019

Op 23 januari 2019 heeft de Europese Commissie een adequaatheidsbesluit voor Japan vastgesteld dat vrij verkeer van persoonsgegevens zonder verdere formaliteiten toestaat tussen de Europese Unie en Japan. Tegelijkertijd heeft Japan een gelijkwaardig besluit vastgesteld met betrekking tot de doorgifte van persoonsgegevens van Japan naar de EU. Europese bedrijven kunnen vanaf 23 januari 2019 uitgaan van het EU-Japan-besluit.

Achtergrond

Op 17 juli 2018 zijn de Europese Commissie en de Japanse regering overeengekomen om elkaars gegevensbeschermingsregelingen als adequaat te erkennen, waardoor persoonsgegevens in principe veilig kunnen worden doorgegeven tussen de EU en Japan.

De landen hebben sinds september 2018 onderhandeld om tot een wederzijds adequaatheidsbesluit te komen. Als onderdeel van deze onderhandelingen heeft Japan wetgeving aangenomen om te garanderen dat de gegevensbescherming overeenstemt met de Europese normen. Als gevolg daarvan nemen de Europese Unie en Japan nu aan dat elkaars gegevensbeschermingssysteem een passend beschermingsniveau voor persoonsgegevens biedt.

Praktische gevolgen

Bedrijven uit zowel de Europese Unie als Japan profiteren van de wederzijdse adequaatheidsregeling, omdat deze de vereiste werkdruk verlicht (geen formaliteiten) voor de doorgifte van persoonsgegevens tussen Japan en de EU. Bovendien zorgt de regeling ervoor dat Japanse bedrijven voldoen aan een standaard voor bescherming van persoonsgegevens die in lijn is met de Europese normen. Dit zijn onder andere hogere normen voor de bescherming van gevoelige gegevens en de uitoefening van de rechten van betrokkenen.

Het adequaatheidsbesluit is niet van toepassing op persoonsgegevens die worden doorgegeven aan persbureaus (waaronder communicatiebedrijven), professionele schrijvers, universiteiten en andere organisaties die gericht zijn op academische studies, religieuze instanties en politieke organen.

Raadpleeg voor een beknopt overzicht van de gevolgen van het EU-Japan-adequaatheidsbesluit dit informatieblad van de Europese Commissie.

 

 
Written by:
Thomas de Weerd

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 69 85
+31 6 5165 9208
Jurre Reus

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Associate
+31 20 605 65 76
+31 6 8380 3239