Zorg

Minister presenteert speerpunten EU

News Update Zorg | Week 49
5 December 2019

5 december 2019

Naar aanleiding van het aantreden van de nieuwe Europese Commissie, heeft minister Bruins de Tweede Kamer laten weten zich binnen de Europese Unie met name in te gaan spannen voor de volgende onderwerpen:

Toegang tot en betaalbaarheid van geneesmiddelen: dit moet worden bevorderd door een gezonde en een competitieve geneesmiddelenmarkt. Door aanpassing van de Europese wetgeving moet innovatie en beschikbaarheid worden behouden, terwijl het oneigenlijk gebruik wordt teruggedrongen, bijvoorbeeld door middel van de herziening van de Weesgeneesmiddelenverordening. Kwetsbaarheden in de mondiale productieketen moeten worden verminderd en tevens het risico op geneesmiddelentekorten worden verkleind. Nederland steunt dan ook de discussie over het opzetten van een Europese gezamenlijke beoordelingsprocedure.

Zorgvuldige implementatie verordeningen: de nieuwe verordeningen op het gebied van medische hulpmiddelen en in vitro diagnostica die per mei 2020 (MDR) en mei 2022 (IVDR) van toepassing worden, moeten op zorgvuldige wijze worden geïmplementeerd. Deze verordeningen moeten een belangrijke verbetering gaan brengen in de veiligheid en effectiviteit van hulpmiddelen op de Europese markt. Een belangrijk onderdeel is de nieuwe database Eudamed. De minister wil samen met de Europese Commissie en de lidstaten bezien of ondanks dat de beschikbaarheid van de database vertraging heeft opgelopen, enkele essentiële onderdelen van deze nieuwe database op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd.

Digitale gezondheidzorg: de Europese samenwerking op het terrein van de digitale gezondheidszorg moet volgens de minister worden bevorderd. Specifiek moet dit gebeuren omtrent het adresseren van de problematiek van de interoperabiliteit van de Europese digitale gezondheidszorgsystemen. De afgelopen jaren zijn reeds stappen gezet in het verbeteren van de interoperabiliteit voor de uitwisseling van zorggegevens tussen EU-lidstaten. De nieuwe Europese Commissie dient het reeds ingezette beleid rondom de Digitale Interne Markt te continueren en waar mogelijk te intensiveren, met name in de zorgsector.

Antimicrobiële resistentie (AMR): de internationale en de Europese samenwerking op het gebied van antimicrobiële resistentie moet volgens de minister worden geïntensiveerd. De afgelopen jaren zette Nederland steeds in op het succesvol internationaal agenderen en prioriteren van antibioticaresistentie vanuit een one health benadering. Vanwege de grote verschillen in risico's en bedreigingen van AMR tussen EU-lidstaten is het van belang dat de EU een centrale rol blijft spelen bij de ondersteuning van lidstaten bij het toepassen van een geïntegreerd AMR-beleid.

Lees hier de volledige Zorg News Update van week 49. 

Monitoring wetsvoorstellen Zorg

Op onze website vindt u een overzicht van de aanhangige en recent in werking getreden wetsvoorstellen in de zorg. Per wetsvoorstel kunt u de volledige naam, actuele status en bijbehorende documenten raadplegen. Zo heeft u een volledig en actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving in de zorg.

Klik hier voor de monitoring wetsvoorstellen Zorg. 

Written by: