Domeinnamen

Domeinnamen zijn cruciaal voor de wereldwijde aanwezigheid van uw onderneming. Zelf de controle hebben over het online gebruik van uw merk is essentieel voor de reputatie en het aanhoudende succes van uw onderneming.

Onrechtmatige domeinnaamregistraties kunnen nadelig zijn voor uw bedrijf en kunnen leiden tot verwarring bij consumenten, omgeleid Internet verkeer, en verlies van omzet. Om uw merk en klanten te beschermen is het van belang dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen tegen onrechtmatig gebruik van domeinnamen door cybersquatters, aanbieders van nagemaakte goederen en partijen die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten).

Ons Intellectueel Eigendom Team heeft uitgebreide ervaring in zaken op het gebied van domeinnamen, waaronder het behandelen van geschillen over domeinnamen alsmede het geven van advies over de overdracht van domeinnaamportefeuilles in M&A en faillissementssituaties.

Het team bestaat onder andere uit Thijs van Aerde en Karim Abass. Thijs is een ervaren IE-procesadvocaat en tevens werkzaam als geschillenbeslechter bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), een toonaangevende aanbieder van het beslechten van domeinnaamgeschillen. Karim heeft voorheen bij de Internet Dispute Resolution Sectie van het WIPO gewerkt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

 • Domeinnaamgeschillen
  Als alternatief voor een rechtszaak is een alternatieve geschillenbeslechtingsprocedure een kostenefficiënte en tijdsbesparende oplossing in de strijd tegen inbreukmakend gebruik van domeinnamen.

  Houthoff vertegenwoordigt cliënten in domeinnaamgeschillen betreffende generieke topniveaudomeinnamen ('.com', '.org', '.info', enz.) en landcode-topniveaudomeinen ('.nl', '.eu', '.co', enz.). Geschillenbeslechtingsprocedures zijn bij uitstek geschikt voor zaken waar sprake is van cybersquatting, brand impersonation en typosquatting. Deze procedures verschaffen een relatief snelle oplossing voor acute bedreigingen door merkhouders in de gelegenheid te stellen om overdracht of doorhaling van een inbreukmakende domeinnaam te vorderen.

 • Rechtszaken
  Wij hebben ruime ervaring in IE-procedures en staan geregeld cliënten bij in domeinnaamgeschillen en andere IE-geschillen. Een rechtszaak kan eventueel nodig zijn als een zaak niet geschikt is voor een alternatieve geschillenbeslechtingsprocedure, als uw merk niet voorkomt in de domeinnaam, of als u een voorlopige voorziening en/of schadevergoeding vordert.
 • Represented the Netherlands Vehicle Authority (RDW) in a dispute concerning the domain name rdwtellerrapport.nl. The disputed domain name led to a website offering alleged RDW odometer reports, falsely suggesting that the website was affiliated with RDW.
 • Represented Brazilian multinational petroleum company Petrobras, as it sought the transfer of the domain name petrobrasbv.nl. The disputed domain name led to a fraudulent website mimicking Petrobras' official website.
 • Represented an individual, in a UDRP proceeding, who became the victim of a fraudulent domain name registration of his personal name and trademark. The disputed domain name led to a website aimed at committing identity theft.

Publicaties

View more View less
Thijs van Aerde

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Counsel
+31 20 605 65 93
+31 6 4155 7812

Key Contact

Londen
Advocaat | Associate
+44 207 422 50 43
+44 793 250 74 33