Reputatie- en crisismanagement op boardroom level

Crisis- en reputatiemanagement is een belangrijk onderdeel van het takenpakket van commissarissen en toezichthouders. Het vestigen en behouden van een sterke reputatie is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen bij stakeholders, het aantrekken van talent en het bevorderen van duurzame relaties. Het sluit ook aan bij het belang van omgevingsgerichtheid en het inspelen op maatschappelijke verwachtingen. Een zorgvuldig opgebouwde reputatie kan in een crisissituatie beschadigd raken, wat het duurzame succes van een onderneming kan ondermijnen. Het is daarom belangrijk om in de boardroom stil te staan bij hoe er binnen de bredere governance actief aandacht aan kan worden besteed aan reputatie- en crisismanagement.

Strategisch reputatiemanagement op boardroom level

Bij voorkeur is de raad van bestuur actief betrokken bij het ontwikkelen en implementeren van reputatiemanagementstrategieën, en zien commissarissen en toezichthouders er op toe dat dit op correcte wijze gebeurt. Proactief en transparant handelen en communiceren op boardroom level kan niet alleen bijdragen aan een positieve perceptie van de organisatie – ook van de raad van bestuur en raad van commissarissen zelf. Dat is van groot belang in een tijd waarin publieke opinie en maatschappelijke verwachtingen snel kunnen veranderen.

Herkennen en beoordelen van (reputatie)risico's

Voor het effectief beheren van een (reputatie)crisis is van belang om de potentiële risico's voor de reputatie van de organisatie in een vroeg stadium te identificeren en te beoordelen. Daarvoor is nodig dat interne en externe factoren die hier impact op hebben in kaart worden gebracht. Een goed crisismanagementplan is daarbij essentieel. Hierin staan duidelijk rollen en verantwoordelijkheden omschreven en bevat protocollen voor communicatie en besluitvorming. Daarbij is het noodzakelijk in tijden van crisis te zorgen voor een paper trail, waarin het besluitvormingsproces wordt gedocumenteerd. Dit voorkomt dat de situatie achteraf niet met een vorm van hindsight bias kan worden beoordeeld.

Evalueren en leren van crises

Crisissituaties kunnen ook kansen bieden om interne processen te verbeteren en helpen om toekomstige crises te voorkomen en de algehele veerkracht van de organisatie te versterken. Het is daarom cruciaal om een crisis grondig te evalueren en de lessons learned te integreren in toekomstige plannen. Het expliciet benoemen van wat goed en fout ging, helpt bovendien bij het herstellen van vertrouwen binnen de organisatie en daarbuiten. Dat komt de reputatie van een onderneming ten goede.

Reputatie- en crisismanagement zijn essentiële aspecten van iedere organisatie. Door proactief te zijn en effectieve strategieën te implementeren op dit onderwerp, kunnen organisaties hun reputatie beschermen en versterken, ook in tijden van crisis. Marry de Gaay Fortman en David Heems leverden een bijdrage aan het recentelijk uitgekomen standaardwerk op dit vlak, "Reputatiemanagement voor commissarissen en toezichthouders", van reputatie- en communicatie-expert Frank Peters. Zij belichten hierin de aansprakelijkheidsrisico's bij onbehoorlijke taakvervulling van de raad van commissarissen.

Houthoff heeft veel ervaring met het adviseren van commissarissen en toezichthouders die zich geconfronteerd zien met een (reputatie-)crisissituatie in de onderneming. Omdat het zaak is om in die context zorgvuldig en effectief te communiceren, werkt Houthoff op dit onderwerp regelmatig samen met communicatie-experts op het gebied van crises en reputatie.

Neem voor vragen contact op met Marry de Gaay Fortman of een van de andere leden van gespecialiseerde team.

Publications

View more View less

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner