Rechtbank Amsterdam bekrachtigt surseanceakkoord van multinational Steinhoff
06 October 2021
6 oktober 2021

De rechtbank Amsterdam bekrachtigde op 23 september 2021 een akkoord dat Steinhoff International Holdings N.V. (Steinhoff) aanbood aan haar schuldeisers. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep ingesteld waardoor de aan Steinhoff verleende surseance van betaling tot een succesvol einde is gekomen.

Steinhoff, genoteerd aan de beurs in Johannesburg en in Frankfurt, is de topholding van een concern dat diverse ketens exploiteert die meubels en huishoudelijke artikelen verkopen zoals Pep&Co in Europa, Mattress Firm in de V.S. en Pep in Zuid-Afrika. heeft een omzet van EUR 7,8 miljard (2020) en 90.000 werknemers. Sinds het bekend worden van een boekhoudaffaire in 2017 heeft het concern (onder leiding van een nieuw bestuur) te maken gekregen met grote hoeveelheden schadeclaims van ongeveer 66.000 schuldeisers ten belope van circa €14 miljard.

Op 15 februari 2021 verleende de rechtbank in Amsterdam Steinhoff uitstel van betaling, zodat Steinhoff de gelegenheid kreeg om tot een akkoord te komen met al haar schuldeisers. Frédéric Verhoeven en Christiaan Zijderveld zijn toen door de rechtbank benoemd tot bewindvoerders. Tezamen met het bestuur van Steinhoff hebben zij medeverantwoordelijkheid gedragen voor het surseanceproces.

Het bekrachtigde (gehomologeerde) akkoord is voor Steinhoff een sluitstuk voor de nasleep van de boekhoudaffaire uit 2017.

Bijzonder is dat over dit akkoord is gestemd door een commissie van vertegenwoordiging. Deze commissie is op verzoek van bewindvoerders door de rechtbank benoemd op grond van een bijzondere wettelijke regeling die slechts een keer eerder (in de jaren '60 van de vorige eeuw) was toegepast. Deze regeling maakt het mogelijk op efficiënte wijze een akkoord aan te bieden in een situatie waar er meer dan 5.000 schuldeisers zijn (de 'Brandaris-regeling').

De bewindvoerders schakelden EY Amsterdam in als financial advisor en Allen & Overy Johannesburg als Zuid-Afrikaanse advocaat. Steinhoff wordt in Nederland bijgestaan door Linklaters LLP.

Het betrokken team van Houthoff bestond naast Frédéric Verhoeven en Christiaan Zijderveld onder meer uit: David Heems, Frauke van der Beek, Karien Burg, Diederick Smit, Joep Meester, Davine van der Heijden, Ruben van Dijken, Laura van Gardingen, Zeki Korkmaz, Casper Kool.
Written by:

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 65 36
+31 6 4316 3064
Christiaan Zijderveld

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 61 50
+31 6 2290 6791