Rechter: rectificatie voor biografie Johan Cruijff nodig

15 November 2019
15 november 2019

De biografie over Johan Cruijff van Auke Kok moet gerectificeerd worden. De Johan Cruyff Foundation eiste, begeleid door Thijs van Aerde en Freeke Heijne namens Houthoff, dat het boek uit de winkels gehaald moest worden nadat Kok beweerde dat de oud-voetballer een miljoen euro per jaar kreeg van de stichting. De rechter oordeelde dat het boek wel verkocht mag worden maar dat in elk exemplaar een inlegvel moet komen met een rectificatie. Daarnaast moet in volgende drukken de passage verwijderd zijn en moet Kok zijn bewering waar mogelijk herzien.

Het wordt Kok aangerekend dat hij geen wederhoor pleegde. De Johan Cruijff Foundation wilde, evenals de familie van Cruijff, niet aan het boek meewerken. Maar de rechter vond dat geen reden om een beschuldiging als deze niet te verifiëren.

Sponsors hebben de stichting om opheldering gevraagd en door de uitspraak zou het ANBI-keurmerk, in gevaar kunnen komen. Hier gaat de rechter in mee omdat het boegbeeld van de stichting is besmeurd en dat een probleem kan worden bij de fondsenwerving.
Written by:

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Counsel

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Counsel