Zorg

ACM start sectoronderzoek naar reumageneesmiddelen

News Update Zorg week 27 2018
04 July 2018

De Autoriteit Consument & Markt ("ACM") heeft aangekondigd een sectoronderzoek te starten naar TNF-alfaremmers. Dit is een type geneesmiddel dat vooral wordt gebruikt bij de behandeling van reuma. Aanleiding voor het onderzoek zijn de relatief hoge prijzen voor het geneesmiddel, ondanks de grote aantallen patiënten die het geneesmiddel gebruiken en het bestaan van mogelijke alternatieve middelen.

De ACM zal in het sectoronderzoek i) de keuzes die voorschrijvers hebben tussen verschillende alternatieven (werkzame stoffen) en ii) de concurrentie na verloop van het patent op een geneesmiddel, bekijken. De toezichthouder zal informatie over prijzen en volumes, vergoedingen, kortingen, substitutiemogelijkheden en voorschrijfgedrag opvragen bij o.a. ziekenhuizen, zorgverzekeraars, inkoopverbanden, patiëntenverenigingen en farmaceutische bedrijven.

ACM sluit niet uit dat het sectoronderzoek zal leiden tot een vervolgonderzoek, bijvoorbeeld naar mogelijke misstanden in het kader van de concurrentie, en/of tot gerichte aanbevelingen aan marktpartijen en/of beleidsmakers.

Lees hier de volledige Zorg News Update van week 27. 

Monitoring wetsvoorstellen Zorg

Op onze website vindt u een overzicht van de aanhangige en recent in werking getreden wetsvoorstellen in de zorg. Per wetsvoorstel kunt u de volledige naam, actuele status en bijbehorende documenten raadplegen. Zo heeft u een volledig en actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving in de zorg.

Klik hier voor de monitoring wetsvoorstellen Zorg. 

Meld u aan voor de Zorg News Update.

Written by:
Marry de Gaay Fortman

Key Contact

Advocaat | Partner
+31 20 605 61 65
+31 6 5375 8942
Weyer VerLoren van Themaat

Key Contact

Advocaat | Partner
+31 20 605 61 83
+31 6 5365 5833