De reikwijdte van de Xella-beslissing

14 November 2022

De Hoge Raad deed op vrijdag 11 november 2022 twee belangwekkende arbeidsrechtelijke uitspraken gedaan over de zogenaamde Xella-norm (de verplichting van de werkgever om mee te werken aan een verzoek van een langdurig zieke werknemer om het dienstverband te beëindigen met betaling van een transitievergoeding).

De eerste toevoeging is de regel dat werkgevers pas vanaf 20 juli 2018 verplicht waren mee te werken aan een dergelijk verzoek van een werknemer. De Hoge Raad bevestigt dat de Xella-norm gekoppeld is aan de wettelijke compensatie hiervoor die pas op 20 juli 2018 in het Staatsblad werd gepubliceerd. In deze zaak heeft Houthoff de werkgever (verweerder) vertegenwoordigd. Bekijk hier de uitspraak. 

In de tweede uitspraak heeft de Hoge Raad beslist dat ook werkgevers van zogenaamde "diepslapers" (dat wil zeggen werknemers die al vóór 1 juli 2015 meer dan twee jaar ziek waren) moeten meewerken aan een verzoek tot beëindiging met betaling van een transitievergoeding. Bekijk hier de uitspraak.

Het betrokken team van Houthoff bestond uit Naomi Dempsey en Lindsay Burwick.

Written by:

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Counsel

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Associate