Privay Data Protection

Privacy and Data Protection

Het toenemend gebruik van persoonsgegevens door bedrijven, overheidsinstanties en instellingen heeft geleid tot een juridisch kader dat doorlopend in ontwikkeling is. Vrijwel elke organisatie verwerkt persoonsgegevens, zoals informatie over werknemers, zakenrelaties, patiënten of klanten. Het Internet of Things, big data analytics, connected cars en het toenemend gebruik van clouddiensten, alsmede de toenemende globalisering, leveren uitdagingen op voor een veilige en juiste verwerking van persoonsgegevens. Wij menen dat de huidige regels voldoende kansen bieden voor een rechtmatige verwerking van persoonsgegevens, zonder dat onze cliënten in hun activiteiten worden beperkt.

Onze Cliënten

Ons Privacy & Data Protection-team beschikt over specifieke deskundigheid in een aantal sectoren, zoals e-commerce, de automobielindustrie, FinTech, vastgoed, financiële dienstverlening en verzekeringen, gezondheidszorg en detailhandel.
  • “Key strengths are their business-minded focus and practicality.”
    Legal 500, Media and Entertainment (2020 Edition)
  • Recommended
    Legal 500, Telecoms (2020 Edition)
  • “Sources say the firm’s offering is ‘excellent’ and entails a ‘high-level service.’”
    Chambers Europe, TMT: Data Protection (2019 Edition)
  • “The lawyers have a thorough and deep understanding of the law combined with a hands-on and service-oriented approach.”
    Chambers Europe, TMT: Data Protection (2019 Edition)
  • Recommended
    Legal 500, Media and Entertainment (2019 Edition)
  • "One client remarks on how well the IT and data team integrate with their business, describing the lawyers as 'open and accessible' and adding: 'They are like an extension of my colleagues'."
    Chambers Europe, TMT: Data Protection (2018 Edition)
  • "The team is very knowledgeable and responsive, and we rely heavily on their expertise for many projects. If one lawyer is unavailable, there are others who will step in so that projects continue seamlessly."
    Chambers Europe, TMT: Data Protection (2018 Edition)
  • Recommended
    Legal 500, Telecoms (2018 Edition)
  • "Houthoff’s practice is particularly strong in corporate work and litigation."
    Legal 500, Media and Entertainment (2018 Edition)
  • "One client admires the way the lawyers 'very easily broke down the case, the options and possibilities.' The same client praises the 'very high quality' of the individuals within the team."
    Chambers Europe, TMT (2017 Edition)
  • "Another client is pleased with the way the team is 'able to get deeply involved in our business model' and is also impressed with 'the supporting team and how they deal with the associates'."
    Chambers Europe, TMT (2017 Edition)

Onze deskundigheid op het gebied van Pricacy

Het Privacy & Data Protection-team van Houthoff heeft uitgebreide ervaring opgedaan op het gebied van privacy- en persoonsgegevensbescherming, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). .

Wij procederen regelmatig in zaken waarin privacy en de bescherming van persoonsgegevens centraal staat, zowel bij toezichthouders als gerechtelijke instanties (bestuurs- en privaatrechtelijk), ook bij de Hoge Raad. .

Onze specialisten op het gebied van privacy- en gegevensbescherming adviseren cliënten (overheden, bedrijven, goede doelen en andere organisaties) over een breed scala aan onderwerpen, zoals:

  • adverteren op internet en direct marketing;
  • connected cars;
  • het melden van en omgaan met datalekken;
  • voorlopige voorzieningen (informatieverzoeken);
  • privacy-klachten (inzage, rectificatie, bezwaar, dataportabiliteit);
  • analyse van big data;
  • klinische studies en medisch onderzoek;
  • klokkenluidersregelingen;
  • uitbesteding van bedrijfsactiviteiten;
  • personeelszaken en werving;
  • toezicht op werknemers;
  • doorgifte van gegevens naar andere landen en aan derden; en
  • bedrijfsonderzoeken.

Wij helpen onze cliënten inzicht te krijgen in het toepasselijk juridisch kader en treffen de benodigde maatregelen zodat zij aan de wetgeving voldoen. Dit omvat onder meer:

  • onderhandelen over contracten (verwerkingsovereenkomsten, dienstverleningsovereenkomsten, overeenkomsten voor de doorgifte van gegevens, afspraken tussen verwerkingsverantwoordelijken);
  • adviseren over regelmatig terugkerende onderwerpen (doorgifte van gegevens, reclamecampagnes, prijsvragen, direct marketing, het delen en bewaren van gegevens, klachten van klanten);
  • het opzetten van een register voor verwerkingsactiviteiten;
  • het opstellen van beleid ter bescherming van persoonsgegevens en van privacyverklaringen, waaronder datalek-protocollen en bewaarbeleid;
  • implementeren van cookiesbeleid;
  • adviseren over de implementatie van toezicht op werknemers;
  • adviseren over connected services, en de bijbehorende grafische interfaces; en
  • het uitvoeren van gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA's) en onderzoeken naar de bescherming van de privacy.

Ons Privacy & Data Protection-team beschikt daarnaast over ruime ervaring in de omgang met de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals het reageren op verzoeken om inlichtingen, onderzoeken, en mondelinge behandelingen. Wij hebben de nodige ervaring om cliënten bij te staan die onderwerp van onderzoek zijn.

Wij werken daarnaast samen met kantoorgenoten die deskundig zijn op andere gebieden, waaronder ICT, automobielindustrie, verzekeringsrecht, procesvoering, bestuursrecht, arbeidsrecht en fusies en overnames. Deze multidisciplinaire benadering stelt Houthoff in staat goed doordachte en pragmatische oplossingen aan te dragen.
  • Houthoff advised multiple companies on the preparation and negotiation of data processing agreements and data transfer agreements.
  • Houthoff advised a major car manufacturer on a privacy impact assessment and privacy compliance.
  • Houthoff advised various companies on compliance issues with e-discovery requests made in the United States.

  • Houthoff advised multiple companies on cross-border personal data transfers, including the use of standard contractual clauses and Binding Corporate Rules.
  • Houthoff advised multiple companies on compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
  • Houthoff advised a major car manufacturer on the processing of big data (including personal data, vehicle data and location data) from connected cars.
Thomas de Weerd

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
+31 20 605 69 85
+31 6 5165 9208
Jurre Reus

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Senior Associate
+31 20 605 65 76
+31 6 8380 3239