Privay Data Protection

Privacy & gegevensbescherming

Het toenemend gebruik van persoonsgegevens door bedrijven, overheidsinstanties en instellingen heeft geleid tot een juridisch kader dat doorlopend in ontwikkeling is. Vrijwel elke organisatie verwerkt persoonsgegevens, zoals informatie over werknemers, zakenrelaties, patiënten of klanten. Het Internet of Things (IoT), big data analytics, connected cars en het toenemend gebruik van clouddiensten, alsmede de toenemende globalisering, leveren uitdagingen op voor een veilige en juiste verwerking van persoonsgegevens. Wij menen dat de huidige regels voldoende kansen bieden voor een rechtmatige verwerking van persoonsgegevens, zonder dat onze cliënten in hun activiteiten worden beperkt.

Onze Cliënten

Ons Privacy & Data Protection-team beschikt over specifieke deskundigheid in een aantal sectoren, zoals e-commerce, de automobielindustrie, FinTech, vastgoed, financiële dienstverlening en verzekeringen, gezondheidszorg en detailhandel.
  • “One client mentioned that 'The Houthoff team is smart, business-minded, and has a solid understanding of the technicalities and nuances of the law'.”
    Chambers Europe, TMT: IT & IT Outsourcing (2024 Edition)
  • “One client states that: ‘The Houthoff team is comprised of real professionals. We have a very short line to contact them and to discuss eventual information related to an specific case. We built a very good working relationship with them and I see them more as real colleagues than as an external partner. They take every single case very serious’." 
    Legal 500, Data Privacy and Data Protection (2024 Edition)
  • Recommended
    Chambers Europe, TMT: IT & IT Outsourcing (2023 Edition)
  • "A client stated that: ‘The firm provided a professional analysis of the issues that were discussed. In addition, contributed with a strong legal opinion and supportive action items to be taken in order to address issues and save them'."
    Legal 500, Data privacy and data protection (2023 Edition)
  • "A client commented: ‘The firm provided a professional analysis of the issues that were discussed. In addition, contributed with a strong legal opinion and supportive action items to be taken in order to address issues and save them'."
    Legal 500, Data privacy and data protection (2023 Edition)
  • “A client reports that Houthoff's strong point is its crisp and short advice, with a commercial view on the issues’.”
    Chambers Europe, TMT: IT & IT Outsourcing (2022 Edition)
  • “Practical legal advice, which is short and concise. They know the business really well.”
    Legal 500, Data privacy and data protection (2022 Edition)

Onze deskundigheid op het gebied van Pricacy

Het Privacy & Data Protection-team van Houthoff heeft uitgebreide ervaring opgedaan op het gebied van privacy- en persoonsgegevensbescherming, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wij procederen regelmatig in zaken waarin privacy en de bescherming van persoonsgegevens centraal staat, zowel bij toezichthouders als gerechtelijke instanties (bestuurs- en privaatrechtelijk), ook bij de Hoge Raad.

Onze specialisten op het gebied van privacy- en gegevensbescherming adviseren cliënten (overheden, bedrijven, goede doelen en andere organisaties) over een breed scala aan onderwerpen, zoals:

  • adverteren op internet en direct marketing;
  • connected cars;
  • het melden van en omgaan met datalekken;
  • voorlopige voorzieningen (informatieverzoeken);
  • privacy-klachten (inzage, rectificatie, bezwaar, dataportabiliteit);
  • analyse van big data;
  • klinische studies en medisch onderzoek;
  • klokkenluidersregelingen;
  • uitbesteding van bedrijfsactiviteiten;
  • personeelszaken en werving;
  • toezicht op werknemers;
  • doorgifte van gegevens naar andere landen en aan derden; en
  • bedrijfsonderzoeken.

Wij helpen onze cliënten inzicht te krijgen in het toepasselijk juridisch kader en treffen de benodigde maatregelen zodat zij aan de wetgeving voldoen. Dit omvat onder meer:

  • onderhandelen over contracten (verwerkingsovereenkomsten, dienstverleningsovereenkomsten, overeenkomsten voor de doorgifte van gegevens, afspraken tussen verwerkingsverantwoordelijken);
  • adviseren over regelmatig terugkerende onderwerpen (doorgifte van gegevens, reclamecampagnes, prijsvragen, direct marketing, het delen en bewaren van gegevens, klachten van klanten);
  • het opzetten van een register voor verwerkingsactiviteiten;
  • het opstellen van beleid ter bescherming van persoonsgegevens en van privacyverklaringen, waaronder datalek-protocollen en bewaarbeleid;
  • implementeren van cookiesbeleid;
  • adviseren over de implementatie van toezicht op werknemers;
  • adviseren over connected services, en de bijbehorende grafische interfaces; en
  • het uitvoeren van gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA's) en onderzoeken naar de bescherming van de privacy.

Ons Privacy & Data Protection-team beschikt daarnaast over ruime ervaring in de omgang met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zoals het reageren op verzoeken om inlichtingen, onderzoeken, en mondelinge behandelingen. Wij hebben de nodige ervaring om cliënten bij te staan die onderwerp van onderzoek zijn.

Wij werken daarnaast samen met kantoorgenoten die deskundig zijn op andere gebieden, waaronder ICT, automobielindustrie, verzekeringsrecht, procesvoering, arbeidsrecht en fusies en overnames. Deze multidisciplinaire benadering stelt Houthoff in staat goed doordachte en pragmatische oplossingen aan te dragen.
  • Represented Ola Cabs before the Amsterdam Court of Appeal in the case of three London app drivers invoking their data protection rights to get personal data and information from Ola Cabs regarding automated decision-making. 

  • Advised Kia Nederland on its cooperation with Road in order to establish a new consumer-facing chargepoint management service for owners of its electric vehicles

  • Advised DAF Trucks on setting up an online sales platform for used trucks

  • Advised European private equity firm CastikCapital on the acquisition of TBAuctions, a leading European online auction platform.
  • Represented Ola Cabs in data access request proceedings before the Amsterdam District Court. This was the first judgment by an EU court on data portability.
  • Represented RDW (Dutch Vehicle Licence Authority) before the Dutch DPA and administrative courts in defence of complaints raised by a group of data subjects.
  • Houthoff advised multiple companies on the preparation and negotiation of data processing agreements and data transfer agreements.
  • Advised a major car manufacturer on a privacy impact assessment and privacy compliance.
  • Houthoff advised various companies on compliance issues with e-discovery requests made in the United States.

  • Houthoff advised multiple companies on cross-border personal data transfers, including the use of standard contractual clauses and Binding Corporate Rules.
  • Houthoff advised multiple companies on compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
  • Houthoff advised a major car manufacturer on the processing of big data (including personal data, vehicle data and location data) from connected cars.
Thomas de Weerd

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Partner
Jurre Reus

Key Contact

Amsterdam
Advocaat | Senior Associate